Over de dirigent

Lubertus Leutscher

Hineni Symfonie Orkest kon niet bestaan zonder de dirigent Lubertus Leutscher. Een middelpunt van het orkest die al sinds 2006 actief is voor het orkest. “Muziek is een wereldtaal, het is een heel goed middel om iets over te brengen. Je hoeft er geen taal voor te leren, alleen maar oren en ogen.”

Lubertus Leutscher volgde op achtjarige leeftijd een muzikale opleiding als trompettist en pianist. Dit gebeurden aan de plaatselijke muziekschool in de provincie Groningen. Na een korte tijd zette Lubertus zijn opleiding voort aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hij studeerde naast zijn opleiding onder meer trompet bij Freddy Grin, piano bij Gerrardus van der Deijl en orkestdirectie bij de Nederlandse dirigent Anton Kerstjes.

Al snel werd er samengewerkt met de Russische violist Victor Liberman, concertmeester van het gerenommeerde orkest van St. Petersburg en het Koninklijke Concertgebouworkest in Amsterdam. Nederlandse dirigent Oane Wiersma zorgde voor de belangrijke artistieke impulsen in de carrière van Lubertus.

In 1981 ging Lubertus werken als solotrompettist samen met dirigent Antal Doráti, Jean Fournet, Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt, Neeme Järvi, Kirill Kondraschin en Kurt Sanderling. Dit gebeurden allemaal bij het Frysk Orkest, Concertgebouwkamerorkest, Koninklijke Concertgebouworkest en het Noord Nederlands Orkest.

Tijdens het Internationale Cultuurfestival 1996 in Grahamstown (Zuid-Afrika) dirigeerde Lubertus het Noord Nederlands Blazersensemble wat gevolgd werd door het dirigeren bij het Durban Symphony Orkest.

Al snel kwamen er verschillende mooie projecten voorbij. Zoals tv-, radio- en cd-opnames in Europa en Zuid-Afrika. Dirigeren voor het Strijkerensemble Sinfonietta Groningen, Noord Nederlands Orkest en het Bochumer Symfoniker. In 2001 voegde hij het Drents Jeugd Symfonie Orkest en het Magnuskoor.

In 2006 begon Lubertus als chef-dirigent voor het Hineni Symfonie Orkest. Zo ging hij mee met het orkest tijdens hun tour 2007 door Israël en is sindsdien nauw betrokken bij het orkest!

Als dat nog niet genoeg was dirigeerde hij ook in het najaar van 2008 succesvol voor het Gelders Orkest en heeft hij het Veenkoloniaal Symfonie Orkest opgericht in 2010 samen met paar andere enthousiaste personen. Al snel werd dit orkest populair en behaalde het orkest een jaar later (2011) zeventig leden!

© Hineni Symfonie Orkest
© Hineni Symfonie Orkest

Komende evenementen

 • za
  26
  okt
  2019

  Concert in De Doelen 2019

  20:00 uur - 22:00 uurSchouwburgplein 50, 3012 CL, Rotterdam
 • za
  23
  nov
  2019

  Concert 23 november 2019

 • za
  07
  mrt
  2020

  Concert 7 maart 2020